ים המלח הוא אחד מהאגמים שנמצאים לאורך השבר הסורי אפריקני, בשולי מדבר יהודה וחולקים אותו ישראל ממערב וירדן ממזרח. חופי ים המלח הם המקום היבשתי הנמוך בעולם, כ- 400 מטר מתחת לפני הים. חוץ מהיותו המקום הנמוך בעולם הוא גם אחד מהאגמים המלוחים בעולם במליחות של 33.7%, בשביל השוואה, המליחות בים התיכון היא רק 3.7%. עובדות אלו מעניקות לו תכונות תיירותיות, המושכים אליו מבקרים רבים מהארץ ומהעולם כולו. לאורך חופיו מלונות רבים ואתרי נופש. בנוסף להיותו מקום תיירותי, ים המלח הוא בעל חשיבות כלכלית גדולה שכן ניתן להפיק ממימיו מלחים שונים, כמו אשלגן, ברום ומגנזיום. דוגמה לכך הם מפעלי ים המלח הממוקמים בדרום ים המלח.
המצב לא אידיאלי כפי שעולה מהתיאור בהתחלה, ים המלח מתייבש! במהלך המאה ה-20 מפלס ים המלח ירד בכ- 30 מטר, ומגמת הירידה עוד ממשיכה בקצב של מטר בשנה. התייבשות ים המלח נגרמת כתוצאה מפעילות האדם, ראשית היא חסימת מקורות המים הטבעיים, והכוונה היא לנהר הירדן המביא מים מהצפון הגשום בשביל אספקת מים מהכנרת לשתייה. שנית, שאיבת מים ותהליכי אידוי לייצור מלחים במפעלי ים המלח. ובנוסף לאלה מים מתאדים ורק מעט מהם חוזר כמשקעים, שכן ים המלח ממוקם באזור אקלים צחיח. כל אלו מביאים לגרעון מצטבר של 800 מיליון מטרים מעוקבים של מים בשנה. כתוצאה מכך חלים שינויים סביבתיים קיצוניים כדוגמת הבולענים.
פעם חשבתם מה גורם לנו לצוף בים המלח? התשובה לכך היא משום שמשקלם הסגולי של מי ים המלח גבוהה בהשוואה למים אחרים, המים בים המלח כבדים ואילו אנחנו האנשים בעלי משקל סגולי נמוך יותר, דבר המעניק לנו יכולת ציפה. משקל סגולי הוא בעצם מדד של צפיפות יחסית המחושב בעזרת נפח ומשקל.
ים המלח הוא אחד המועמדים בתחרות שבעת פלאי עולם הטבע, כך שאם בא לכם שים המלח יהיה אחד מהם אז תנו את קולכם לו בהצבעה. אם עוד לא יצא לכם אף פעם לצוף בים המלח כדאי שתמצאו זמן ותצאו לביקור קצר בים המלח, פלא עולם, כמעט.
קישורים מומלצים:
ים המלח באתר המשרד להגנת הסביבה
ים המלח בויקיפדיה
צפים בים המלח |
ים...........המלח ! |
קישורים מומלצים:
ים המלח באתר המשרד להגנת הסביבה
ים המלח בויקיפדיה
ים המלח הוא אחד המקומות היפים ביותר בארץ ואין ספק שעוד כמה שנים גם הוא ייעלם ממפות ישראל.
השבמחק