יום שישי, 24 ביוני 2016

כנימה קמחית, מה היא?

הקמחית שייכת לסדרת הפשפשאים שהם חרקים בעלי גלגול חסר המונים כ- 80 אלף מינים בעולם , בישראל  800 . משתייכים לתת סדרה כנימות הכוללת כ-400 מינים בארץ, אשר מאופיינים במבנה חדק היוצא בין הראש לחזה אשר מאפשרים התאמה טובה שלהם להזנה משיפת הצמחים. הקמחית משתייכת לעל משפחת כנימות המגן המאופיינות בתפוצתן באזורים טרופים וסוב טרופים אשר כוללות כ- 13 משפחות בישראל בינהן גם משפחת הקמחייתים.
כנימה קמחית על עלה היביסקוס
הסוג מאופיין בדר"כ בהיותן מכוסות בשכבת שעווה לבנה כקמח, גוף רך, מאורך מעט, דמוי אליפסה, בעלי גפי פה מוצצים. הקמחיות אינן מרבות לזוז וגפי הרגלים לא מפותחות דיין. השלב הפעיל ביותר נחשב שלב הזחלן, בשלב זה הזחלן מגיע לאתר בו הוא עתיד לבלות את כל תקופת חיו. בהיותן  הכנימות יונקות את מוהל הצמחים דרך ענפים ועלים.
כיסוי הגוף בשעווה עוזר קודם כל מפני אובדן מים אך יש לו שימושים נוספים. אחד השימושים העיקריים היא קו הגנה ראשוני המאופיין בהסוואה של הגוף מפני טורפים אפשריים במקרה שלנו זה מתאפיין בהתבלטות שמסתירה את מאפייני גוף החרק ובמגע של טורפים עלולה להידבק אליהם ולבלבל אותם . שימושים נוספים שיכולה לשמש שכבת השעווה הם: יצירת סביבה נוחה צמוד לגוף, הגנה מקרינה על סגולית, שכבה הידרופובית להגנה מפני טיפות מים והגנה הפרשות עצמיות הכוללות טל דבש ובנוסף גם, למניעת התפתחות מחלות של הכנימה.
עוד זוית של הכנימות 
כפי שהוזכר לעיל מחזור החיים של הקמחית הוא גלגול חסר. ישנו שוני בין מחזור החיים של הזכר לנקבה. לנקבה המחזור חיים פשוט וכולל שלוש שלבי זחל וצורה בוגרת צעירה ומטילה. הנקבה מטילה את הביצים לתוך שק הבנוי מהפרשת שעווה המכונה תטולה. לנקבה אין כנפיים באף שלב והיא מצוידת בגפי פה.  לעומתן הזכר עובר גלגול מלא הכולל שני שלבי זחל, שלב טרום גולם, גולם וזכר בעל יכולת תעופה. בתנאים אופטימליים, אורך מחזור אחד לוקח כחודש. הזכר הבוגר קטן בהרבה  מהנקבה,  חסר גפי פה ואינו חי זמן רב, כ- 3 ימים בלבד, במהלכם הוא מפרה את הנקבה. 

הדברה של הקמחית נעשת לרוב ע"י חומרים כימיים הפוגעים במכלול החרקים גם המועילים שבהם, כך הם מפרים את המאזן הביולוגי ומזהמים את הסביבה. לעיתים גם החומרים אלו לא הכי יעילים כי החרקים מפתחים עמידויות לחומרים הכימיים. מעבר לכך, תמיד יש סיכוי שישאר חומר ריסוס על הפירות ויגיע אל הצרכנים.  ולכן יש חיפוש מתמיד אחר דרכים שיפגעו פחות בסביבה ובמי שנמצא בה וצורך ממנה.  
הצתברות כנימות קמחיות על ענף 

אחת מהחלופות לחומרים הכימיים הינה ההדברה הביולוגית של כנימות קמחיות, זו אפשרית בעזרת אויביהן הטבעיים כדוגמת מושית השבע, צרעות טפיליות ועוד מיני חרקים  המהווים מדבירים ביולוגיים אפקטיביים בשדות ובמטעים. שיטה זו גם זוכה לפופולריות בקרב החקלאים האורגניים והקונבנציונאליים. דרך נוספת היא הצבת מלכודות בלבול, מלכודות אלו משתמשות בפרומוני מין של נקבת המין וכך מושכת אליה זכרים שמתבלבלים ומגיעים למלכודת ובדרך זו לא מפרים את הנקבה וכך מונעים את דור ההמשך של הכנימה הקמחית.  

תגובה 1: