יום שבת, 22 באפריל 2017

עשבים רעים בשדה חיטה

לאחרונה יצא לי לעבוד במחקר של עשבים רעים בשדה חיטה. המחקר נערך מזה זמן רב. כל שנה לוקחים דגימות של צמחים משדה חיטה שעובר טיפולים שונים, כמו ריסוס, דישון ועוד. בנוסף לוקחים גם דגימות קרקע כדי להנביט וראות איזה עשבים נובטים וקיימים בקרקע. המחקר נערך בתחנת המחקר החקלאי בגילת. הטיפול המרכזי הוא רמות החנקן שקיימות בקרקע, כאשר הדגימות נלקחות מטיפול ללא חנקן כלל ורמת חנקן שהוגדרה 10. וכמו כן מצב המים הזמינים לשדה, שליחין(עם השקיית עזר) או בעל (ללא השקיית עזר). 
חלקות שדה החיטה בגילת 
הדגימות בוצעו בשטח השדה בגילת, השטח מחולק לטיפולים שונים לפי בלוקים וחלקות. כדי לדגום השתמשנו במסגרת ברזל של 60 על 20 ס"מ.  כאשר צריך להוריד את כל הצמחים שמושרשים בתוך המסגרת. כמובן שמקום הדגימה בחלקה עצמה נקבע באופן שרירותי ולא תלוי. 
דגימה בשטח השדה 
העשב המרכזי שגדל בשדות חיטה הוא הזון. זהו דגן חד שנתי , המסתעף רק מבסיסו. אשר פורח באביב, בין מרץ למאי. התפרחת פחוסה, השיבוליות רבות וערוכות לסרוגין על הציר. זון אשון נפוץ בכל הארץ מצפונה עד הנגב הצפוני. אחד מיני הזון פוגע רבות בשדות חיטה שכן הזרעים שלו מתערבבים עם החיטה ומורידים מאיכותם. 
זון אשון
עשבים נוספים שקימיים בשדה החיטה הם בן חיטה רב אנפין ומין נוסף אריכא. בן חיטה רב אנפין הינו דגן חד שנתי נמוך, אשר פורח גם כן בין מרץ למאי. למין זה יש צורות שונות לשיבולת מצורה סרגלית וגלילית ועד לביצית רחבה וקצרה. שם המין רב אנפין מתייחס לכל המין לא לפרט. גדל בכל הארץ פרט לדרום הנגב.  
בן חיטה רב אנפין 
בין היתר מגוון העשבים בשדה חיטה רחב יותר וכולל עוד כמה וכמה מיני עשבים, כמו חרצית, גרגרנית ערבית, שברק סיצילי, אפון, שלעב, פלאריס, שעורה, זנב עקרב שיכני ועוד. במעבדה היה עלינו למיין את כל תוכן השקית לפי מיני העשבים ולרשום את כמות העשבים השונים. 
ממינים את כל תוכן השקית שנדגמה במעבדה 
אם לסכם, בשדה חיטה יש מגוון עשבים. המרכזיים שבהם הם גם כן דגנים כמו בן חיטה רב אנפין, בן חיטה אריכא וכמובן הבולט ביותר זון. להם מצטרפים עוד עשבים רחבי עלים כמו זנב עקרב שיכני, חרצית ושברק. 

יום שישי, 7 באפריל 2017

גינת פרחי בר

 ברשומה זו אנסה לסקור את תהליך ההקמה של גינת פרחי בר ולהעלות כמה נקודות למחשבה. הרעיון הכללי הינו הקמה של פינה בה גדלים פרחי בר של ארץ ישראל, אשר לא נזקקים להשקיית עזר ויכולים לגדול רק על סמך הגשמים שיורדים בחורף. לפני כשנה התחלתי לחשוב על יישום הרעיון של הקמת פינת פרחי הבר, ונמצא מקום לכך בגינה של דודה שלי, עליה כבר כתבתי לפני כן בבלוג.

מראה כללי של גינת פרחי הבר 
החלק שנבחר בגינה היה חשוף יחסית ולא כלל תכנון משמעותי כלשהו. התכנון תחילה היה להשאיר את האדמה חשופה, להטמין בה גיאופיטים ולפזר זרעים של פרחי בר. כמו כן, לעודד נביטה והתבססות של פרחי בר מקומיים שגדלו שם מלכתחילה בד בבד עם עישוב בררני כדי למנוע תחרות. בשלב הראשון נקנו כמה צמחי גאופיטים המאפיינים את האזורים הים תיכוניים. הוטמנו שורשי אגירה מעובים של עירית גדולה, כמה פקעות של רקפות וחצב אחד. לאחר מכן פוזרו זרעים של תורמוסים ועוד כמה צמחי בר. בשטח נצפו פרטים של בוצין מפורץ שמוסיפים חן ויופי לגינה. 


פרח כלנית מצויה ליד עלים של עירית גדולה
התעוררו כמה בעיות במהלך ההקמה והתחזוקה של גינת פרחי הבר; בקיץ אין אף צמח שצומח בחלקה, ולכן היו מחשבות אם כדאי להביא לגינה עוקץ עקרב ופרע מסולסל, אך זה עדיין לא הגיע לשלב היישומי. כמו כן, בשטח ישנם עשבי בר שתלטנים שמשתלטים על חלקים מסויימים ולא נותנים לצמחים יותר רגישים להתפתח. 


מראה כללי בתחילת החורף- נביטות ראשונות
מאוחר יותר הוחלט לחפות את הקרקע בחיפוי של שבבי עץ, אשר נגרסו ביערות קק"ל כחלק מפעולות התחזוקה היערניות. המחשבה היא שכדי שהפינה תיראה אסתטית בקיץ ולא תהווה חלק שומם בגינה, החיפוי יהווה חלק שונה ומעניין. בנוסף לחיפוי בשבבי העץ יש יתרונות נוספים, כגון שמירת האדמה לחה והעשרתה בחומר אורגני בשלבי פירוק שונים. בשנה לאחר מכן, נקנו והוטמנו עוד בצלים ופקעות, לרבות נרקיס מצוי, סתוונית היורה וכלנית מצויה.

סתוונית היורה פורחת בגינה לראשונה
רקפת מוציאה עלים
מאוחר יותר נזרעו גם צמחים חד שנתיים שמאפיינים את המקום, כדוגמת קחוון, חרצית ואפילו דרדר כחול. כל הזרעים הגיעו ממקור אשר לא פוגע בערכי הטבע. רובם נרכשו מ"זרעים מציון", זהו משק אשר עוסק בעבודות הצלה של צמחי בר ועוסק בשיווק ומכירה של צמחי בר. 


פריחה של עירית גדולה
דרדר כחול פורח בגינה 
כשאנו חושבים על גינת פרחי בר אנו מתארים שטח שלא זקוק לטיפול אך אין זה נכון. כדי לבסס פרחי בר בשטח המיועד לכך יש לעשב בינהם ולעודד גדילה של השתילים אותם הבאנו או הזרעים שפיזרנו. בשלב מאוחר יותר נוכל גם לתת להם לגדול בחופשיות.
נרקיס מצוי בפריחה בגינת פרחי הבר
לבסוף כמה מילים לגבי החשיבות של שימור פרחי הבר. בעבר שטחים שהיוו מרחבים לצמיחה של פרחי בר, משמשים להקמה של שכונות חדשות, סלילת כבישים ובכללי הרבה שטחים ציבוריים המרוססים באינטנסיבות. לכן אני רואה צורך להקדיש ולו פינה קטנה כדי לאפשר להם לגדול ולהראות את יופיים.