יום שלישי, 21 באוגוסט 2018

רשמים מצמחי בר בגינות

כשהחורף מגיע אני נכנס לכוננות הנבטה של פרחי בר. אני מאוד אוהב לשלב את פרחי הבר בגינות שאני עוזר לתחזק או בכללי בכל מיני פינות שבא לי לקשט ולהתנסות בגידול צמחי בר. השנה שמתי לב שהיו הצלחות פה ושם בתחום שילוב פרחי הבר ורציתי לשתף אתכם בכך. 

עולש מצוי 
נשתל בגינת המעונות שאני מתגורר בהם בפקולטה לחקלאות. הזרעים נאספו לפני כן באזור בני עי"ש והונבטו במגשי הנבטה. השתילים גדלו בקצב מרשים והגיעו לכיסוי מלא של השטח שבהם נשתלו, ונוצר שיח גדול ופורח בשעות הבוקר בצבע כחלכל מאוד נחמד ומעניין. מופע מאוד יפה שהוסיף לשעות הבוקר והצהרים המוקדמות.בשלב של שושנת העלים ניתן לאכול את העלים הצעירים והרכים, בהמשך כשהצמח פורח העלים כבר מרים ולא ניתנים לאכילה. לפי דעתי שווה לשלב ולהוסיף עניין נוסף לגינה. הגינה מושקית ע"י מערכת השקייה אוטומטית.


עולש מצוי בגינת המעונות 

עולש מצוי מקרוב 
 פרג אגסי  
נשתל במשטח הנשען על הקיר שגדלים בו כמה וכמה צמחים שונים. חלק מהשתילים התחילו מנבטים ממגש ההנבטות וחלקם גדלו ספונטנית במשטח מזרעים משנה שעברה. במהלך הזמן הצמח גדל וצבר מסה. לאט לאט נוצר מופע מעניין של צבע אדום בוהק שחצץ בין חבית הירק לבין המשטח. לפי דעתי זה צמח שמוסיף צבע ומקשט אם כי לזמן קצר את הסביבה כולה. במיוחד שלא קשה להנביט ואפשר לתת לזרעים משנה שעברה לגדול, מקסימום רווח במינימום השקעה. הושקה לפחות פעם ביום בצורה ידנית.
פרג אגסי בין חבית למשטח 
 טופח ספרדי 
נשתל בגינת המעונות בפקולטה. צמח מאוד מעניין וקישוטי אשר נותן מרבד פריחה יפה בצבע סגול- ורוד. הצמח שייך למשפחת הפרפרניים והודות לכך גם מקבע חנקן וניתן להשתמש בו להעשיר את הקרקע. לא הכרתי את הצמח יותר מידי לפני כן. לפי דעתי כדאי לשלבו בגינות. גדל עם השקייה.
טופח ספרדי בגינת המעונות 
קחוון מצוי 
נאספו זרעים בשנה שעברה, הונבטו השנה במגש הנבטה בדומה לצמחים הקודמים. נשתל בגינת המעונות בפקולטה בתנאי שמש מלאה. במשך עונת הגידול צמח וגדל ללא הפסקה ונתן מופע יפהפה ממש כשחצי ערוכה מתכסה בפרחים לבנים עם לב צהוב ומקשטים את האזור כולו. לא ציפיתי שזו תהיה התוצאה. צמח יפה ומאוד נחמד לשילוב בגינות עם שמש מלאה והשקייה מתאימה.  
קחוון מצוי בערוגת הגיאופיטים 
 מעוד מנוקד 
נאספו זרעים והונבטו בחורף במגשי שתילה. מבחינתי הצמח הזה הוא הפתעת העונה. לצמח פרחים גדולים וורודים. פורח תקופה ארוכה ומאוד מקשט ומוסיף. נדרשת תמיכה לצמח אחת הוא משתרע ופחות מרשים כי איננו בולט בנוף. אפשר לשים במבוק קטן כתמיכה ולרוב זה מספיק. גדל בצל חלקי עם השקייה והתוצאה לא איכזבה. לפי דעתי כדאי לשלב אותו בגינות. נותן מראה יפה ופורח לאורך זמן.
מעוג מנוקד בגינת המעונות 
 בוצין מפורץ 
צולם באחת הערוגות בפקולטה. צמח ופרח בצורה מרשימה. לפי דעתי מאוד יפה בתור שילוב ונותן מופע מרהיב של צבע בסוף הקיץ. הרבה פעמים אני נתקל במקומות שבהם הצמח פשוט גדל וכל מה שצריך לעשות הוא לתת לו לגדול ולפרוח, שכן הוא מוסיף עיניין וגדל מאוד יפה, גם שושנת העלים המיוחדת בצבעי ירוק אפור וגם הפריחה שלו בצבע צהוב בוהק. וגם אטרקציה, אם נוגעים בפרח הוא נושר כמה שניות אחרי.
בוצין מפורץ בגינה בפקולטה לחקלאות 
דרדר כחול בשילוב חבלבל כפני
הדרדר הכחול נשתל בערוגת צמחי הבר בגינה של דודה שלי בשנה שעברה. מידי שנה אני מנסה להעשיר את השטח בצמחי בר. השנה הדרדר הכחול נבט מזרעים של העונה הקודמת שנשארו בשטח ונתן מופע יפה. החבלבל הכפני גדל בצורה ספונטנית בערוגה. באחד הימים שהגעתי לראות מה מצב הערוגה נגלה אליי המופע המעניין שנראה בתמונה. הדרדר בצבע כחול יפה ועמוק ובין לבין פרחי החבלבל הכפני שכבר סגורים מעט. הדרדר הכחול מתבסס יפה בערוגה ולא מצריך שתילה מחדש שלו שזה מעודד ומאוד נחמד. הערוגה לא מקבלת השקייה ומסתמכת רק על משטר הגשם.
דרדר כחול בשילוב חבלבל כפני
לסיכום, לפי דעתי שילוב צמחי הבר בגינות רצוי וניתן לעשות זאת בהיקפים כאלו ואחרים. לא תמיד קל לשלב אותם בגינות, צריך להבין את הדרישות של הצמחים ולתת להם לגדול בהתאם לכך. רצוי לתת לצמחים שהם טבעיים לאזור לגדול ולפרוח ולעודד את הצמחים היותר נדירים ומיוחדים שיפרחו ע"י הורדת תחרות מצד עשבים שגדלים מהר יותר ולאפשר לצמחים שאנו מעוניינים לגדול, לפרוח ולהתבסס. צמחי הבר מוסיפים עניין בגינה, מזכירים לנו מה היא עונת השנה בחוץ ומקשרים אותה לסביבה שבה הם קיימים. למי שיש כוח ורצון אני ממליץ לגדל ולתת במה בגינה שלהם גם לצמחי הבר של ארץ ישראל.  

יום חמישי, 12 ביולי 2018

חיפושית הקליפה

במסגרת תוכנית,  שמקיימת קק"ל עם הפקולטה לחקלאות מתקיימים כמה שבועות בקיץ בהם הסטודנטים מצטרפים לעובדי קק"ל וחווים את העבודות והמשימות השונות שיש לקק"ל להציע. התוכנית כוללת מגוון עבודות שקשורות ליער וניהולו. הסטודנטים חווים את העבודה בשטח וזוכים להסברים מפי האנשים שעוסקים בנושא באופן יומיומי.
זיהוי ודאי לכך העץ הותקף ע"י חיפושית הקליפה
בימי עבודת הקיץ צורפתי לאנטמולוג של קק"ל, עומר גולן, שאחראי על כל תחום המזיקים ביער וההתמודדות איתם. הנושא שנחשפתי אליו בצורה המשמעותית ביותר במסגרת העבודה היה חיפושית הקליפה שפוגעת בעצי האורן ביערות. ישנן כמה חיפושיות קליפה שונות שניזונות מהעצים, כאשר כל חיפושית מתמחה בחלק אחר בעץ, אך כולן גורמות בסופו של דבר לתמותת העץ ואי יכולתו לשרוד. החיפושיות באות לעצים מוחלשים ובהיותן רבות הן מחלישות את העץ עד כדי חוסר תפקוד. בקק"ל מנסים להתמודד עם בעיה זו בדרכים שונות, אחת מהן היא הצבת מלכודות שתמשוך את החיפושיות אליהן במקום אל העצים ובכך למנוע נזקים בעצים.
מלכודת לחיפושיות קליפה 
החיפושיות חופרות בתוך הקליפה ומוציאות נסורת כלפי חוץ העץ, כך שאם רוצים לזהות אם העץ הותקף ע"י חיפושיות קליפה אפשר לחפש חורי כניסה ויציאה בגזע. צריך מיומנות מסוימת כדי להבחין ולראות מה השלב של ההתקפה. סימן נוסף וודאי להתקפת חיפושיות הקליפה היא הנסורת המצטברת מחוץ לעץ על הגזע או בסמוך אליו.
המלכודת בנוף
אחת הדרכים כאמור להתמודדות עם חיפושיות הקליפה היא הצבת מלכודות. המלכודת מחקה גזע של עץ ובתוכה נמצא פרומון שמושך את החיפושיות להגיע, זה בעצם מחקה מצב טבעי שקורה בכל עץ שמותקף ע"י חיפושיות הקליפה. ממקמים את המלכודות במקומות המועדים לפורענות מבחינת חיפושיות קליפה, מחפשים עצים שכבר הותקפו או מקומות שנראה שיש בהם הרבה עצים שעלולים להיפגע, למשל עצים שנפגעו בשריפה, באזור וממקמים את המלכודות באותו מקום.

ראו עוד מידע בכתבה של קק"ל 


יום שלישי, 27 במרץ 2018

תל שוכה- גבעת התורמוסים

אי שם בעמק האלה שוכן לו תל יפהפה, תל שוכה. התל מוקף סביבו בחורש ים תיכוני יפהפה. בתחילת האביב, מתמלא המקום בפריחה מרהיבה של תורמוס ההרים. בשל כך מושך המקום אליו רבבות של מטיילים שבאים להנות מפיסת הטבע היפה והמיוחדת הזו. התורמוס הוא אחד הצמחים הבולטים בתקופה זו של השנה ובחלק מהמקומות יוצר מרבדים כחולים צפופים ויפים מאוד, אחד מהמקומות האלה הוא תל שוכה ששוכן בפארק עדולם בעמק האלה, לא רחוק מתל עזקה. 
מבט מהכביש הסמוך על תל שוכה 
התורמוס הינו צמח חד שנתי עשבוני ממשפחת הפרפרניים וסדרת הקטניות. כמו לקטניות האחרות יש לו תרמיל עם זרעים עשירים בחלבון. צמחי התורמוס בבר עשירים בחומרים רעילים, אלקלאואידם מרירים, אותם ניתן לנטרל ע"י  השרייה במים רתוחים. קיים גם מין תרבותי המכונה תורמוס לבן, בשווקי המזרח מקובל למכור אותם שלוקים וממולחים כגרעינים. לתורמוס תפרחת של פרחים פרפרניים, הפרח עצמו כחול עם פס לבן באמצע, כאשר הפרח מואבק צבעו משתנה לוורוד ולסגול, כנראה זה בא להודיע למאביקים שלו שהוא הואבק כבר. התורמוס פורח בסוף החורף תחילת האביב, לרוב בתקופה שבין פברואר-מרץ, תלוי במזג האוויר באותה שנה. 


שדה תורמוסים על התל
בין לבין התורמוסים אפשר למצוא עוד פרחי בר יפים ומגוונים. אשר מוסיפים עיניין לאווירה ויוצרים אווירה של טבע אמיתי שאפשר לחקור ולמצוא עוד פרחים מלבד מרבדי התורמוסים הפרושים על התל. כשהחלטנו להתיישב להפסקה, מצאנו עץ עם צל ליד מערה קטנה, העץ נראה לי משונה למדי ולפי הבנתי זו עץ "אגס" בר כנראה, זיהוי לא וודאי אך כנראה שייך למשפחת הוורדניים. 
עץ "אגס" הבר 

ממליץ לכולם לבוא ולבקר בתל שוכה בעונת הפריחה, בשבתות כאשר יש פריחה התל עמוס מאוד ויש לקחת זאת בחשבון. במעלה התל יש מקום לכולם וניתן למצוא פינה טובה לשבת לפיקניק מבודד יחסית מכל המבקרים. 

מקורות:

יום שבת, 27 בינואר 2018

חבית ירק

לפני כשנה מצאתי חבית והחלטתי להכין ממנה חבית ירק או בשמה השני והיותר ידוע לכל, חביתותים. על כך כבר כתבתי בפוסט קודם. בהתחלה לא היה ברור כל כך אם זה יהיה באמת שימושי, במהלך השנה האחרונה התברר שזה היה רעיון טוב והיה הרבה שימוש בחבית, באופן כללי היו כשתי עונות גידול- חורף וקיץ ועכשיו אני בעונה השלישית, עוד חורף.
הפינה עכשיו
בחבית לרוב הכי כדאי לגדל עלים שונים, כמו מיזונה, סלק עלים, שמיר, רוקט ועוד. אני גם משלב שתילי פרחים בחבית וליד במשטח כדי לקשט את הפינה ולהוסיף עוד פן. בחורף- ציפורני חתול ובקיץ- ציניה. בנוסף לכך גם פרחי בר שונים כפי שכבר כתבתי בעבר. ואפשר גם לשלב מטפסים כך למשל בקיץ גידלתי בחבית גם לוביה שזהו מטפס שגדל לגובה ומתפשט, לכן היה צריך לבנות לו איזה שהיא הדלייה בשביל שיוכל לגדול ולהתפתח. בהמשך הוא גדל וכיסה חצי מהחבית והיה יבול לאורך כל הקיץ. 
שילוב של עלים שונים, שמיר, סלק ומיזונה


החבית בקיץ 
 החבית זה דרך די פשוטה ויעילה שבה אפשר לגדל כמות גדולה של צמחים בשטח  יחסית קטן ולולא השימוש בחבית שכזו לא היו יכולים להיכנס כל כך הרבה צמחים ביחידת שטח כזו. בנוסף זה שימוש חוזר בחומרים שהיו הולכים פשוט לפסולת. בנוסף לכך ניתן לשמש את החבית במקומות בהם אין שטח אדמה פנוי למשל במרפסת. החבית ממוקמת ליד המעונות בפקולטה לחקלאות בשביל גישה די מרכזי. החבית מושקת כל יום ובהתאם לצורך באופן ידני. 
בחורף- ציפורני חתול- קלנדולה 
בקיץ- ציניה בחבית
תות- בחביתותים 

בתוך החלק העליון של החבית שולבו גם צמחים, נבחר לשים שם תותים ועכשיו החבית באמת יכולה להיקרא חביתותים. בכל התחיל משתי שתילים קטנים של תות ואחרי שהם גדלו עוד בקית והוציאו שלוחות כל החלק כוסה בתותים. וזו תמונה של תות משנה שעברה. אני מציע לכולם להתנסות ולגדל צמחים זה כיף ולא מסובך כל כך.