יום חמישי, 12 ביולי 2018

חיפושית הקליפה

במסגרת תוכנית,  שמקיימת קק"ל עם הפקולטה לחקלאות מתקיימים כמה שבועות בקיץ בהם הסטודנטים מצטרפים לעובדי קק"ל וחווים את העבודות והמשימות השונות שיש לקק"ל להציע. התוכנית כוללת מגוון עבודות שקשורות ליער וניהולו. הסטודנטים חווים את העבודה בשטח וזוכים להסברים מפי האנשים שעוסקים בנושא באופן יומיומי.
זיהוי ודאי לכך העץ הותקף ע"י חיפושית הקליפה
בימי עבודת הקיץ צורפתי לאנטמולוג של קק"ל, עומר גולן, שאחראי על כל תחום המזיקים ביער וההתמודדות איתם. הנושא שנחשפתי אליו בצורה המשמעותית ביותר במסגרת העבודה היה חיפושית הקליפה שפוגעת בעצי האורן ביערות. ישנן כמה חיפושיות קליפה שונות שניזונות מהעצים, כאשר כל חיפושית מתמחה בחלק אחר בעץ, אך כולן גורמות בסופו של דבר לתמותת העץ ואי יכולתו לשרוד. החיפושיות באות לעצים מוחלשים ובהיותן רבות הן מחלישות את העץ עד כדי חוסר תפקוד. בקק"ל מנסים להתמודד עם בעיה זו בדרכים שונות, אחת מהן היא הצבת מלכודות שתמשוך את החיפושיות אליהן במקום אל העצים ובכך למנוע נזקים בעצים.
מלכודת לחיפושיות קליפה 
החיפושיות חופרות בתוך הקליפה ומוציאות נסורת כלפי חוץ העץ, כך שאם רוצים לזהות אם העץ הותקף ע"י חיפושיות קליפה אפשר לחפש חורי כניסה ויציאה בגזע. צריך מיומנות מסוימת כדי להבחין ולראות מה השלב של ההתקפה. סימן נוסף וודאי להתקפת חיפושיות הקליפה היא הנסורת המצטברת מחוץ לעץ על הגזע או בסמוך אליו.
המלכודת בנוף
אחת הדרכים כאמור להתמודדות עם חיפושיות הקליפה היא הצבת מלכודות. המלכודת מחקה גזע של עץ ובתוכה נמצא פרומון שמושך את החיפושיות להגיע, זה בעצם מחקה מצב טבעי שקורה בכל עץ שמותקף ע"י חיפושיות הקליפה. ממקמים את המלכודות במקומות המועדים לפורענות מבחינת חיפושיות קליפה, מחפשים עצים שכבר הותקפו או מקומות שנראה שיש בהם הרבה עצים שעלולים להיפגע, למשל עצים שנפגעו בשריפה, באזור וממקמים את המלכודות באותו מקום.

ראו עוד מידע בכתבה של קק"ל