יער קהילתי

יער קהילתי הוא יער או חורשה שהקהילה בונה אותו ומשקיעה בו מאמצים לשימורו וטיפוחו. אני רוצה להציע להקים יער מסוג זה בקרבת בני עי"ש, ליתר דיוק בין בני עי"ש חצב ואזור התעשייה פארק ראם (ראה מפה). חורשות אלו, יכולות להוות נקודת משיכה למבקרים בסביבת המקום, להליכה, ריצה, רכיבה וסתם בילוי רגוע של נפנוף מנגל. במקום לנסוע למקום מרוחק ניתן בהליכה שלווה לקרבת מקום להתחבר לטבע הקרוב לביתנו.
במפה רואים טוב שהחורשות בין בני עי"ש חצב ופארק ראם
היער מורכב מאקליפטוסים,  נטע אדם. כמו כן, ביער ישנם צמחים מגוונים המאפיינים את מישור החוף, עירית, חצב לופית ועוד שלל פרחי בר. קשה למצוא מידע על החורשות וההיסטוריה שלהן, אך ממה שכן ידוע הוא שככל הנראה החורשות שימשו לאימונים של הצבא הבריטי בתקופת המנדט למטווחים. זאת כמו כן מעידה הקרבה לבסיס חצור שהיה גם כן בשליטת המנדט. באתר קק"ל החורשות מסומנות כ"יער גדרות" מסיבה לא ברורה. בנוסף, עפ"י תרשימים מאתר מקרקעי ישראל החורשה מופיעות כיער נטע אדם קיים 20, 22,ו-26. החורשות נמצאות במצב עגום למדי, מלאות זבל שנזרק ע"י חקלאים, מבקרים מזדמנים וקבלנים. ואי לכך נזקקות לשיקום. ביער שבילים שאנשים עוברים בהם וכן רכבים.

ספסל שהחלטתי למקם ביער... אולי משהו ישתנה 

 החורשות ממוקמות דרומית לבני עי"ש והן יכולות לשמש כיער קהילתי בבני עי"ש. החורשות נמצאות בשטח שיפוטה של המועצה האזורית באר טוביה, אך קרובות מאוד לישוב. הצעתי היא לפתח את החורשה כדי לאפשר מקום בילוי לתושבי בני עי"ש ע"י הקמת שבילי הליכה ורכיבה על אופניים ושולחנות פיקניק ועוד מתקנים למינהן. פיתוח החורשות יעשה תוך שמירה על כל המכלול הטבעי שבהן ומעשי האדם שבו הראויים לשימור. פיתוח החורשות יתרום לשימור וטיפוח שלהן מפני השלכת פסולת והפיכתן למקום להשלכת פסולת, ימנע שריפות ועוד מפגעים. יער זה יהווה מקום בילוי וימנע מתושבים ללכת ולטייל בכביש עוקף בני עי"ש. יציע נקודת עניין לתנועות הנוער בישוב, בתי הספר והגנים פעילות חינוכית ללמידה על הטבע והמערכת האקולוגית, כמו כן ילמד על קיימות ודוגמה עצמית לשינוי ועשייה ירוקה. 
שלוש החורשות במפה של תמ"א 22 (שלוש הצמודות)
מעבר לכך, חורשות אלו נכללות בתמ"א 22 (תוכנית מתאר ארצית) אשר מהווה את ההגנה על שטחים פתוחים כגון חורשות קיימות או עתידיות נטע אדם או טבעיות. לתמ"א 22 שתי מטרות עיקריות, הראשונה הגנה על החורש בישראל, והשנייה פיזור שווה יחסית של יערות למרכזי אוכלוסיה. כך שבקרבת כל מקום מגורים היה יער או חורשה במרחק נסיעה סביר המהווים חיק בילוי בטבע ואף משמשים כחיץ בין אזורי תעשיה למגורים ובית גידול למינים שונים. 
הגרגרים שמצאנו 
לאחרונה נתקלתי באחת החורשות בתופעת הסימידירים, הסימידירים הם חומר נפץ הודף שמפוזר בחורשה השלישית לפי המפה לעיל, ילדים מבני עי"ש אוספים אותם ומשתעשעים איתם, הכוונה שורפים אותם. זה מסוכן ואסור בתכלית האיסור, לפיכך פיתוח החורשות צריך להתמקד גם בסילוק כל התחמושת, ואם יש נפלים כדי להבטיח את ביטחונם של המבקרים בחורשות, שכן אנשים מבקרים בחורשות אלו דרך קבע.  להסבר בפוסט בבלוג. 


הגעתם לפה דרך המודעה ורוצים לעזור בפיתוח הרעיון של היער הקהילתי, אתם מוזמנים להגיב ולהשאיר דרך תקשורת אליכם, בעתיד נארגן מפגשים כדי להתחיל להזיז את העניינים. 
לא טעות זה באמת ליד החורשות (חורשה יק 20 ויק 22 ברקע)
בקרבת מקום לא רחוק מהחורשה השנייה שמתי לב למקווה מים קטן, כמעט בלב שדה חיטה. השלולית החזיקה כמעט חודש וחצי, בה עצרו להן ציפורים האופייניות לשלוליות חורף כדוגמת זאת, ברווזים, אנפות ועוד כמה מינים. השלולית נותנת גוון אחר לנוף, ממנה נשקפות שתיים מהחורשות שדובר לעיל. אותי מעניין לדעת האם גם בשנה הבאה היא תתמלא גם כן. 

ניתן לעיין בתוכניות לאזור התעשייה בקרבת מקום הכולל את שלושת החורשות ע"פי תמ"א 22 בקישור הבא. 

גלריית תמונות: 
בחורף/ אביב 
בקיץ/ סתיו 

חורשה יק 20 מצפון 








פריחת העירית 











חורשה צמודה לבני עי"ש
היער על רקע בינינים בבני עי"ש 


חצב פורח ביער 

אירוס ארץ ישראלי ביער

2 תגובות:

  1. שלום דניס, רציתי לבקש רשות להשתמש בתמונות. צור קשר
    דניאלה 050-7658979

    השבמחק
  2. מה הטלפון שלך אנא צור קשר 0548088290

    השבמחק